Дарение на Лайънс клуб – Силистра в помощ на възрастните хора

15 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН

15 Oct, 2013

На Международния ден на белия бастун – 15 октомври 2013 г., членове на Лайънс клуб – Силистра се срещнаха със силистренската организация на Съюза на слепите в България. Хората със зрителни увреждания от Силистра с голяма болка поставиха въпросите за оборудване на  светофарите със звукова сигнализация, поставяне на указателни табели и ограничители за скоростта на оживени кръстовища, за паркоместа за слепите до клуба им, за поставяне на изкуствени неравности, известни като „легнали полицаи”   и др. Около 300 души са членовете на Регионалната организация на Съюза на слепите в Силистра, посочи председателката Петранка Стоянова.

Президентът на Лайънс клуб – Силистра д-р Слави Кръстев поздрави хората със зрителни затруднения и разказа за инициативите на клуба. Той подари наръчници за безопасност на движението на брайлово писмо.

            Домовете за възрастни хора в Силистра, Алфатар и Тутракан получиха поздравителни адреси и дарение от Лайънс клуб – общо 157 диоптрични очила, предоставени от Асоциацията на Лайънс клубовете в България.

„Слепите и хората с нарушено зрение се нуждаят от помощта на зрящите, а добрите зрящи хора изпитват вътрешна необходимост да помагат на нуждаещите се”, сподели д-р Слави Кръстев – президент на Лайънс клуб – Силистра.

За пръв път през 1930 година белият бастун е въведен за слепите хора от президента на Лайънс клуб Пеория, щата Илинойс в САЩ.

През 1970 г. 15-ти октомври е обявен за Международен ден на белия бастун от президента на Международната федерация на слепите. В България за пръв път Денят на белия бастун се отбелязва през 1980 година.

Коментари (0)

Вашият коментар :